W dniach 24-25.09.2018 klasy chemiczne naszej szkoły 1c i 1e uczestniczyły w otwartych wykładach w ramach Festiwalu Nauki. Pierwszego dnia uczniowie podczas wykładów na Wydziale Nauk o Żywności SGGW dowiedzieli się jaki jest wpływ składników żywności na ludzki organizm. Usłyszeli kilka słów o substancjach dodatkowych, powszechnie stosowanych w przetwórstwie mięsa, zaliczanych do grupy substancji konserwujących. Dowiedzieliśmy się za co kochamy czekoladę oraz czy czekolada może uzależniać bądź leczyć?
Drugiego dnia udaliśmy się na wykład na Wydział Chemiczny Politechniki Warszawskiej, gdzie wzięliśmy udział w ciekawym wykładzie Prawda leży tam gdzie leży – na przykładach z historii chemii. Dowiedzieliśmy się kto odkrył strukturę benzenu, zastanawialiśmy się również czy reguła Markownikowa to zasługa Markownikowa i czy Fritz Haber to potwór czy dobroczyńca ludzkości?